top of page
Zoeken

Je voorbereidingen voor Aussie

Bijgewerkt op: 26 jan. 2023


In de rubriek AussieTipDay krijg je tips voor je stage en reis naar Australië. Alle tips zijn afkomstig van studenten en dus ervaringsdeskundige die je voor zijn gegaan!


We trappen af met tip 1: Wat is nu belangrijker dan voorbereidingen treffen? Daarom staat de eerste AussieTipDay in het teken van de belangrijkste voorbereidingen voor je stage en reis naar Australië!





Je voorbereidingen voor Aussie

Voordat je naar het buitenland vertrekt is het handig om alles uitgezocht en geregeld te hebben.


Begin minimaal drie maanden van te voren met het regelen van je stage en reis

Uit eigen ervaring is het belangrijk om minimaal 3 maanden van te voren te beginnen met het zoeken van een stage. Ik heb zelf een stage gezocht, maar omdat ik merkte dat het best moeilijk was om contact te zoeken en een geschikte stage te vinden heb ik Aussieships opgericht. Mijn stage heb ik gevonden door een kennis van de vriendin met wie ik naar Australië ben gegaan. We hebben het bedrijf gemaild en een privé bericht gestuurd op Instagram en Facebook. Nadat het bedrijf gereageerd had hebben we een videomeeting ingepland en een aantal dingen besproken. De tijd tussen het vinden van een bedrijf, reactie van het bedrijf en het inplannen van een kennismakingsgesprek duurde bij ons toch wel 4 weken. Het is daarom belangrijk om op tijd te oriënteren wat voor een stage je graag wilt.


Begin met het vinden van een stage en ondertekenen van de contracten

Zorg dat je tijdig met school bespreekt dat je een stage gevonden hebt, zodat de school de stage kan goedkeuren en een contract kan doorsturen. Informeer de school goed over wat voor een soort bedrijf het is en laat weten wat je ongeveer wilt doen qua onderzoek. Zo voorkom je later dat je stage of onderzoek wordt afgekeurd. Nadat school het contract heeft gestuurd is het van belang om het contract door de stagebieder online te laten ondertekenen, zodat je het contract ondertekend kan terugsturen voordat je op stage gaat.


Vraag een paspoort aan als je deze nog niet hebt

Als je nog geen paspoort hebt is het handig deze aan te vragen als je zeker weet dat je op buitenlandstage wilt buiten Europa. Het duurt namelijk meestal ongeveer één week voordat je het paspoort kunt ophalen nadat je het hebt aangevraagd. Dit kan uitlopen tot 4 weken. Het is daarom handig als je een stage geregeld hebt dat je meteen een visum kunt aanvragen. Voor het aanvragen van een visum heb je namelijk een paspoort nodig.

Regel je Working Holiday Visa

Nadat je je stage hebt geregeld is het van belang om je visum te regelen. Als je betaald krijgt voor je stage en langer als 3 maanden in Australië wilt blijven is het handig om te kiezen voor een working holiday visum. Met dit visum mag je maximaal één jaar in Australië blijven en 6 maanden full-time verdiend stage lopen.

Het working holiday visa kun je aanvragen via internet bij de Australische immigratiedienst. Tijdens de aanvraag moet je een uitgebreid formulier invullen met je persoonlijke informatie.

Om het working holiday visa aan te vragen moet je voldoen aan een aantal eisen namelijk:

  • Een geldig paspoort dat bij aanvragen nog minimaal 6 maanden geldig is en gedurende het hele verblijf in Australië.

  • Voldoende spaargeld: je moet aantonen dat je minimaal 5000 Australische Dollar op je rekening hebt staan. Dit is ongeveer €4.617.

De kosten van het working holiday visa bedragen €384,95. De aanvraagprocedure van het working holiday visa is volledig digitaal. Het duurt ongeveer 5 werkdagen voordat je te horen krijgt of je visum is goedgekeurd.


Regel je vliegtickets

Als je een stage hebt geregeld en je visum is goedgekeurd is het handig om je vliegtickets te regelen. Je kunt kiezen voor retourtickets te boeken of een enkele ticket. Soms weten studenten namelijk nog niet precies wanneer ze terug reizen. Als je dit nog niet weet kun je het beste kiezen voor een enkele ticket. Vergelijk verschillende airlines voor de prijzen van de vluchten. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat de vluchtprijzen bij KLM dagelijks verschillen. In de vluchten zitten veel prijsverschillen. Zo zijn vluchten met meerdere tussenstops goedkoper als vluchten met maar één tussenstop. Sommige mensen vinden het niet fijn om vaak over te stappen dus kiezen ze voor de duurdere optie.


Vraag een creditcard aan bij je bank

Een creditcard aanvragen is enorm belangrijk als je naar Australië gaat. Mijn Nederlandse bankpas had ik op Oceanië staan, maar deze werd op niet veel plekken geaccepteerd dus had ik mijn creditcard wel nodig. Persoonlijk heb ik best veel moeite gehad met het aanvragen van een creditcard, omdat je bij een studenten creditcard een vast inkomen van €1000 per maand moest hebben. Veel studenten hebben dit niet. Daarom ben ik naar de bank zelf gegaan en hebben ze mij daar verder geholpen met het aanvragen van een creditcard. Hier ben ik wel blij mee, want Australië zonder creditcard is niet te doen.


Vraag een internationaal rijbewijs aan

Als je wilt gaan autorijden in Australië is het handig om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Dit kan voor ongeveer €20 bij een ANWB winkel.


Kijk welke verzekeringen je moet afsluiten

Het is van belang om de juiste verzekering af te sluiten, voordat je naar Australië gaat. Informeer daarom bij je huidige verzekeraar in hoeverre je verzekerd bent voor een langdurig verblijf in het buitenland en of je een aanvullende reisverzekering nog hebt. Het is belangrijk om na te gaan of je huidige ziektekostenverzekering alle medische kosten in het buitenland dekt.

8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page